Kas yra POM ir kokios jo savybės bei naudojimo būdai

- 2021-07-28-

Kas yra POM ir kokios jo savybės bei naudojimo būdai

Angliškas POM pavadinimas: Polioksimetilenas, sutrumpintas kaip polioksimetilenas. Mokslinis polioksimetileno pavadinimas yra polioksimetilenas (POM), dar žinomas kaip Saigang ir Trane. Jis gaunamas polimerizuojant formaldehidą kaip žaliavą. POM-H (polioksimetileno homopolimeras) ir POM-K (polioksimetileno kopolimeras) yra termoplastiniai inžineriniai plastikai, pasižymintys dideliu tankiu ir dideliu kristališkumu. Turi geras fizines, mechanines ir chemines savybes, ypač puikų atsparumą trinčiai.

Polioksimetilenas yra linijinis polimeras, neturintis šoninių grandinių, didelio tankio ir didelio kristališkumo ir pasižymintis puikiomis visapusiškomis savybėmis.
Polioksimetilenas yra kieta ir tanki medžiaga, kurios paviršius yra lygus, blizgantis, šviesiai geltonas arba baltas, ir gali būti naudojamas ilgą laiką esant -40–100 ° C temperatūrai. Jo atsparumas dėvėjimuisi ir savaiminis tepimas taip pat yra pranašesnis už daugumą inžinerinių plastikų, jis turi gerą atsparumą alyvai ir atsparumą peroksidams. Labai netoleruoja rūgščių, stiprių šarmų ir mėnulio ultravioletinių spindulių.
Polioksimetileno tempiamasis stipris yra 70 MPa, maža vandens absorbcija, stabilūs matmenys ir blizgesys. Šios savybės yra geresnės nei nailono. Polioksimetilenas yra labai kristalinė derva, kuri yra kiečiausia tarp termoplastinių dervų. Jis turi didelį šiluminį stiprumą, lenkimo jėgą, atsparumą nuovargiui, puikų atsparumą dilimui ir elektrines savybes.
POM yra kristalinis plastikas, turintis akivaizdžią lydymosi temperatūrą. Pasiekus lydymosi temperatūrą, tirpalo klampumas greitai sumažėja. Kai temperatūra viršija tam tikrą ribą arba lydinys kaitinamas per ilgai, jis suyra.
POM turi gerų visapusiškų savybių. Tai sunkiausia tarp termoplastikų. Tai viena iš plastikinių medžiagų, kurios mechaninės savybės yra arčiausiai metalo. Jo tempiamasis stipris, lenkimo stipris, nuovargis, atsparumas dilimui ir elektrinės savybės yra labai geri, gali būti naudojami ilgą laiką nuo -40 iki 100 laipsnių.
Pagal skirtingą molekulinės grandinės struktūrą polioksimetileną galima suskirstyti į homopolioksimetilenį ir kopoloksimetileną. Pirmasis turi didelį tankį, kristališkumą ir lydymosi temperatūrą, tačiau turi prastą terminį stabilumą, siaurą apdorojimo temperatūrą (10 laipsnių) ir šiek tiek mažesnį rūgšties stabilumą; Pastarasis turi mažą tankį, kristališkumą ir lydymosi temperatūrą, tačiau turi gerą terminį stabilumą, nėra lengvai skaidomas ir turi plačią apdorojimo temperatūrą (50 laipsnių)
Trūkumai: stiprios rūgšties korozija, prastas atsparumas oro sąlygoms, prastas sukibimas, artima terminio skilimo ir minkštėjimo temperatūra bei žemas deguonies ribinis indeksas. Jie plačiai naudojami automobilių pramonėje, elektroniniuose prietaisuose, mechaninėje įrangoje ir kt. Jis taip pat gali būti naudojamas kaip maišytuvas, rėmo langas ir praustuvė.